Over mij

Mijn foto
Een goedgevulde boekenkast, de geur van oude boeken... uitnodigend, vol met - mogelijks interessante - wetenswaardigheden. Mijn interesses gaan vooral naar natuurgeneeskunde, meer bepaald homeopathie, craniosacraal therapie en voetreflexologie maar ook naar fotografie, computer en alles wat er in en om een mens heen plaatsvindt.

dinsdag 13 december 2011

Avogadro en homeopathie

Een van de argumenten die steeds weer worden aangehaald om de werking van homeopathie onderuit te halen is  het feit dat de gebruikte verdunningen in de homeopathie het getal van Avogadro overschrijden, wat dan weer zou willen zeggen dat er niets meer in zit en dus niet werkzaam kan zijn.
Ondertussen hebben studies aangetoond dat er nog wel degelijk partikels van de originele stof aanwezig blijven ondanks het steeds verder verdunnen (en potentiëren); men spreekt hier dan van nanodeeltjes.
Je kan het artikel nalezen: http://www.zmescience.com/medicine/homoeopathy-is-scientific-nanomedicine-study/
Vanaf nu is dat argument dus ook weer van de tafel geveegd!

2 opmerkingen:

B. van Rossum zei

Fijn dat Mark van Wijk (waarschijnlijk marktverkoper in Groede) deze door de wetenschap neergelegde fysische argumentatie heeft weerlegd.

Al zou het echt zo zijn dat er een afdruk van de originele stof in het water blijft zitten, is er vervolgens nog altijd geen rationale voor de werking hiervan in vivo. Afdrukken van stoffen binden niet aan receptoren.

voor het placebo effect, lekker innemen! Voor curatieve zorg, vooral gewoon naar een echte arts gaan.

Marc Van Wijk zei

Bedankt voor je reactie. Ter info: ik ben geen marktverkoper. Voor het geval je nog twijfels hebt of er inderdaad een afdruk in het water blijft zitten, verwijs ik je naar het onderzoek van Luc Motagnier (Nobelprijs winnaar) die niet alleen bewees dat de afdruk aanwezig blijft maar dat die zelfs gedigitaliseerd kan worden, verstuurd via het internet én nadien opnieuw kan uitgelezen worden. Het binden aan receptoren is in deze niet aan de orde; homeopathische middelen geven een energetische prikkel. Dat die producten ook in vivo werken is al ontelbare malen aangetoond (http://www.infowebweistra.eu/homeopathie-wetenschap.htm).
Met vriendelijke groeten.