Over mij

Mijn foto
Een goedgevulde boekenkast, de geur van oude boeken... uitnodigend, vol met - mogelijks interessante - wetenswaardigheden. Mijn interesses gaan vooral naar natuurgeneeskunde, meer bepaald homeopathie, craniosacraal therapie en voetreflexologie maar ook naar fotografie, computer en alles wat er in en om een mens heen plaatsvindt.

maandag 17 november 2014

Het dovemansgesprek

Enkele weken geleden was Patrik Vankrunkelsven te gast bij Reyers Laat op Eén.
Hij deed er een betoog over alternatieve geneeswijzen en meer specifiek ook over homeopathie.  Er was niemand aanwezig die zijn uitspraken kon tegenspreken dus hij had het vrije woord.
Gezien de inhoud van zijn pleidooi besloot ik hem te emailen...

Het relaas van dit 'gesprek':

Beste,

Met interesse en verbolgenheid heb ik naar de uitzending van ‘Reyers laat’ gekeken waarin u, alsook een woordvoerder van de chiropractors, de nodige zendtijd werd gegund.

U profileerde zich alweer zoals we u kennen, een hater van alles wat niet binnen de klassieke geneeskunde past. De presentator zag er blijkbaar geen probleem in dat u – en wie bent ú in deze? – het proces ging maken van mensen die niet aanwezig waren en die u dus op geen enkele manier van weerwoord konden dienen.
Mocht uw betoog op waarheden berusten dan was er geen vuiltje aan de lucht doch dit is niet zo.
- U stelt dat er geen bewijzen zijn dat homeopathie werkzaam is. Deze uitspraak wijst er enkel op dat u totaal niet op de hoogte bent van wat er op onderzoeks- en studievlak gebeurt in de wereld. Er zijn honderden studies die aantonen dat homeopathie wel degelijk werkt en vaak zelfs superieur is aan de klassieke ‘genees’kunde. Studies, zowel in vitro als in vivo, op mens, dier en plant. Deze studies niet respecteren of ze zelfs als niet-bestaand bestempelen bewijzen dat u ofwel onwetend bent – en dus geen recht van spreken heeft – ofwel dat u een negationist bent; het laatste is uw goed recht doch u eigent zich het recht toe om dit gedrag openbaar te spuien alsof het de waarheid is. Ter info een greep uit de vele studies: http://drnancymalik.wordpress.com/article/scientific-research-in-homeopathy/. Ik garandeer u hiermee al vele uren leesplezier.
- U stelt dat homeopaten ‘zijn blijven hangen’ bij een methode van meer dan 200 jaar geleden terwijl de klassieke geneeskunde steeds evolueert. Wel, laat het duidelijk zijn M. Vankrunkelsven, de klassieke homeopathie zoals die door Hahnemann werd op punt gesteld werkt op dit ogenblik nog steeds even adequaat volgens dezelfde regels; dit toont aan dat de methode zeer doordacht en efficiënt is en dus geen continue veranderingen behoeft.
De moderne geneeskunde stuurt inderdaad om de haverklap zijn protocols bij om zeer uiteenlopende redenen. De meest logische oorzaak is het feit dat zij nooit verder kijkt dan het bestrijden van symptomen en laat dit nu net niét de manier zijn om zieken te genezen. Een andere reden is vaak dat eerdere ten hemel geprezen methoden plots te veel nevenwerkingen blijken te hebben of meer kwaad dan goed blijken te doen. Een derde reden is dan dikwijls weer het feit dat patenten verlopen en het dus tijd wordt om nieuwe bronnen aan te boren.
- U stelt dat vele artsen homeopathie er maar bij nemen omdat het lucratief is en veel geld in het laatje brengt. Wel, M. Vankrunkelsven, heeft u ooit een homeopathisch middel gekocht? Dan zou u weten dat homeopathie waarschijnlijk de goedkoopste behandeling allertijden is. Eén dosis van een homeopathisch middel kost om en bij de 5 euro en de methode van toedienen bepaalt hoe lang je hiermee aan de slag kunt. Vijf euro is hier de reële kostprijs M. Vankrunkelsven; het gaat dus niet op om vergelijkingen te maken met allopathische middelen die ‘zogezegd’ goedkoop zijn maar waarvoor de maatschappij via de ziekenfondsen heel veel geld betaalt.
Ik nodig u ook uit om tijdens een congres of seminar van homeopaten eens een kijkje te komen nemen op de parking. U zal er slechts een kleine minderheid aantreffen met grote, dure auto’s; anders dan bij de doorsnee artsen en specialisten. De totaal andere instelling van deze mensen beperkt zich niet enkel tot een ander gezondheidsbeleid.
- U gaf er, alweer, het voorbeeld van de vrouw met borstkanker die te rade ging bij een homeopaat (als dat dan al zo was...) en spijtig genoeg overleed. Mag ik u vragen mij een oplijsting te sturen van de vrouwen met borstkanker die kozen voor de klassieke behandeling en ook gestorven zijn? Zij overleden dan wel onder een zogenaamd Evidence Based Medicine protocol; wat het dan plots heel acceptabel maakt, vermoed ik?
Tot slot, M. Vankrunkelsven, besloot u met te zeggen dat u iedereen zou afraden een homeopaat te raadplegen. Ik kan alleen maar hopen dat mensen zelf wat logischer gaan nadenken over hun gezondheid en over de wijze waarop hun ‘ziekte’ wordt behandeld in de klassieke gezondheidszorg. Ik hoop verder dat zij dan het wijze besluit zullen nemen om niemand met uw visie te raadplegen.
Ik wil besluiten met een uitspraak die ik laatst hoorde van een arts-homeopaat: ‘Ik ben afgestudeerd als arts, werd al snel arts-homeopaat, ben na al die jaren homeopaat-arts en hoop te kunnen verder evolueren tot homeopaat.’
met beleefde groeten,
Marc Van Wijk

Het antwoord:

Beste
Ik gun iedereen zijn geloof, u ook.
Als arts heb ik de plicht evenwel om het verschil te maken tussen geloof en wetenschap. Deze discussies eindigen steeds in een dovemansgesprek. Spijtig.
Vriendelijke groet
Patrik

Mijn reactie:

Beste,
Bedankt voor uw antwoord.
Graag wil ik hierop toch reageren omdat ik van mezelf vind dat ik niet thuis hoor in de groep der ‘dovemansoren’ en ik bij uw antwoord een soort van pot-verwijt-de-ketel gevoel krijg.
Ik merk ook op dat u op geen enkel item uit mijn schrijven reageert of antwoordt...
U stelt dat u als arts de plicht hebt om het verschil te maken tussen geloof en wetenschap; ik maak er u attent op dat het hier enkel om wetenschap gaat.
In mijn vorige mail verwees ik u al naar een heleboel studies omtrent homeopathie; studies die aantonen dat homeopathie wel degelijk werkzaam is en dat dit dus in ontelbare publicaties terug te vinden is.
Kan u me vertellen met welke reden u deze studies negeert of verwerpt?
Komt u weer met het placebo verhaal? Niemand ontkent de realiteit van placebo doch wanneer men in studies ook de werking van homeopathie kan aantonen in vitro of op planten dan wordt het placebo argument waardeloos. Ook in de realiteit blijkt dat de meeste mensen hun eerste stappen naar de homeopaat zetten nadat ze vruchteloos van de ene arts, via de specialist naar een volgend ziekenhuis zijn gelopen en ten einde raad hun heil gingen zoeken bij andere geneesmethoden. Telkens weer, bij iedere nieuwe arts, andere therapie, veranderde aanpak was er de hoop, de verse moed... toch zou, volgens u, het placebo effect pas geactiveerd worden van zodra ‘alternatieve’ genezers hun intrede doen...? Een recente studie van het effect van ‘hoogverdunde’ stoffen op vergiftigde planten toont onweerlegbaar aan dat homeopathische middelen zeer werkzaam zijn in situaties waar placebo effect obsoleet is. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21057725
Een beetje wetenschapper zou zich, bij het zien van deze studieresultaten, vastbijten in de materie; het zou intrigerend moeten werken, niet beangstigend...
Nobelprijswinnaar Luc Montagnier, toch niet de eerste beste wetenschapper denk ik dan, beet zich vast in het verhaal nadat hij geboeid geraakte door de onderzoeken van Jacques Benveniste (een groot wetenschapper die verguisd werd door de sektarische gemeenschap van sceptici). Montagnier stelde vast dat Benveniste goed werk geleverd had en kon daarop verder werken. Het resultaat is dat Montagnier heeft aangetoond dat hoogverdunde producten (voorbij het getal van Avogadro) een herkenbaar en typisch patroon achterlaten in het medium (water), dat dit patroon kan gedigitaliseerd worden, verzonden via het internet en bij de ontvanger opnieuw kan overgebracht worden op water, mét het herkenbaar en typisch patroon van het beginproduct (http://montagnier.org/Scientific-findings). Wordt het niet een beetje belachelijk om dit alles te blijven ontkennen?
Tot slot, wat met het onderzoek dat de Zwitserse overheid enkele jaren geleden uitvoerde; de conclusie was dat homeopathie zowel op medisch als op economisch vlak zeer efficiënt is en dus deel moet uitmaken van het nationale gezondheidsplan (http://www.huffingtonpost.com/dana-ullman/homeopathic-medicine-_b_1258607.html)? Wat met het feit dat in Duitsland, heilpraktikers al jaren officiëel en met succes homeopathie toepassen? Wat met het feit dat er in Zweden artsen en homeopaten naast elkaar actief zijn in de gezondheidssector? Wat te denken over het groot aantal homeopaten én gebruikers in India?
Word het niet eens tijd dat u en uw medestanders eerlijke informatie gaan verspreiden zodat patiënten ten volle de vrije keuze krijgen om hun traject op weg naar genezing te bepalen?
Ik ben benieuwd of dit een dovemansgesprek wordt... (een reactie op de items uit de vorige mail blijven welkom).
met vriendelijke groeten,
Marc


In eerste instantie komt er geen antwoord meer; ik stuur de mail nog een keer en krijg volgend antwoord:

Beste
Ik reageerde inderdaad niet meer omdat ik de discussie niet wens aan te gaan, omwille van te ver uiteenliggende uitgangspunten. Dat wordt uitzichtloos en is verspilde energie langs twee kanten. Mijn standpunt is en blijft: goed aangeprate homeopathie werkt evengoed als goed aangeprate placebo. Dat kan voor patiënten soms heel wat betekenen. Dat kan soms heel gevaarlijk zijn.
Vriendelijke groet
Patrik

Mijn antwoord:

Beste,
Ik stel vast dat u over een flinke dosis zelfkennis beschikt: het werd inderdaad een dovemansgesprek.
Het gaat u dus niet om ‘wetenschap’ doch om een koppig vastgeroeste perceptie. Alle hoop is dus gericht op de nieuwe generatie artsen-therapeuten.
groeten,
Marc


Ik ontving nog een 'niet-gelezen melding'...

7 opmerkingen:

Paul Albers zei

Hallo Marc,
een excellente reactie! Je toon, inhoud en schrijfstijl moet op zich indruk maken. Wie schetst zijn verbazing wanneer hij een keer een klassiek homeopathische behandeling probeert!
Hartelijke groet,
Paul Albers, Nijmegen

Jeroen zei

Prachtig verwoord, maar een dwaas zal het blijven !

Wim zei

In één ding heeft Patrik gelijk. De wetenschappelijke visie is ondertussen een 'geloof' of beter een 'religie' geworden. Durf niet van de leer afwijken of daar komt de inquisitie. In een religie blijf je je baseren op de ervaringen van een ander. In spiritualiteit ga je je meer en meer baseren op je eigen ervaringen. Die beweging zien we bij velen mensen die daar klaar voor zijn gebeuren. Dat vraagt een open geest, en eigenlijk een meer pure wetenschappelijke instelling. Die van onderzoek, nieuwsgierigheid, gedrevenheid, verificatie, gesprek,.... kwaliteiten die bij sommige mensen angst oproepen. Wat als het echt waar zou zijn ? Heb ik dan mijn leven vergooid met te geloven in een verouderd wereldbeeld ? Dat is de angst die bij vele artsen leeft.

Paul Engelen zei

Hallo Marc,

heel puntig inhoudelijk en mooi geschreven. En goed dat je gereageerd hebt op Vankrunkelsven...Helaas er zullen altijd mensen blijven die niet boven hun eigen beperking uit kunnen stijgen.

Hartelijke groet,
Paul Engelen, Zwolle

Koen Vanden Berghe zei

Beste Marc,

ik zag de uitzending ook, en had er hetzelfde gevoel bij als u! Een zoveelste aanval op de Homeopathie (en ook andere alternatieve methodes) gebaseerd op leugens en one-liners... En een media die hierin 2 maten en gewichten hanteert! Het enige wat men nooit zal kunnen beïnvloeden zijn de duizenden mensen die dagelijks beroep doen op Homeopathie en die haar heilzame werking hebben mogen ondervinden/ervaren. Die zijn hun levenlang overtuigd, wat men ook beweert... DAT is de kracht van deze prachtige genees-kunst, en ligt mijlen ver van de behandel-kunst wat men in de reguliere geneeskunde toepast.
Dank voor uw repliek Marc, om de moeite te doen persoonlijk te reageren. Uw argumenten zouden alleen eens in een aflevering van Reyers Laat moeten komen, alleen is de tijd op de vrt daar nog niet rijp voor denk/vrees ik...
Dus dagdagelijks onze patiënten goed helpen blijft de beste propaganda voor de Homeopathie!

Mvg

Koen Vanden Berghe

Jan zei

beste Marc en alle anderen,
Voor mij is het al jaren duidelijk dat de dokter de plaats ingenomenheeft van de pastoor: in plaats van te dreigen met de hel wordt er nu gedreigd met ziek zijn en dood gaan, net hetzelfde verhaal, met net dezelfde hevigheid tegenover de ongelovigen.
Hoe vaak hoor ik in consultaties niet dat de dokters 'geloven' dat er dit of dat aan t gebeuren is in hun zieke lichaam???

Belangrijke vraag is of je deze reactie ook naar Reyers-laat gestuurd hebt, die mogen ook weten dat ze eenzijdig informeren!!! hoewel het een goed aangeschreven programma is.

DC zei

Beste,

Laat je niet verleiden tot een welles-nietes-spelletje. Alles start met intentie en het hart op de juiste plaats. Zowel de homeopaat als de dokter in de klassieke geneeskunde kunnen der voor kiezen om de patient, eerlijk in eer en geweten, zo snel en zo goed mogelijk te helpen of om etentjes te vervoegen in sportscar and tuxedo. Tegen beter weten in rook ik en ben me bewust van de gevaren dat dit sociaal gebeuren met zich meebrengt.. maar wanneer een algemeen rookverbod geld op cafe door toedoen van deze zelfde meneer (geen eigen vrije keuze wel of niet voor uitbaters noch klanten) dan keert mijn maag wanneer ik niet dezelfde soort waarschuwende anti-reclame zie (zoals op pakskes sigaretten) dat autos ook killers zijn, ook doden maken en die daarbovenop nog eens ALLEMAAL illegaal (qua snelheid) geproduceerd worden Of je laat de vrije keuze van de uitbater (clienteel) de vrij keuze te roken op cafe of je brengt elk voertuig terug tot een max van 130km/u. Zoniet volplakken met anti-reclame. Dat noem ik eerlijk zijn.

Met vriendelijke groet DC