Over mij

Mijn foto
Een goedgevulde boekenkast, de geur van oude boeken... uitnodigend, vol met - mogelijks interessante - wetenswaardigheden. Mijn interesses gaan vooral naar natuurgeneeskunde, meer bepaald homeopathie, craniosacraal therapie en voetreflexologie maar ook naar fotografie, computer en alles wat er in en om een mens heen plaatsvindt.

donderdag 17 juli 2014

Wat is ziek zijn - hoe word je gezond?


Net zoals in het dagelijks leven gaan we pas beseffen wat ziek-zijn is als we weten wat gezondheid is.  Gezondheid is een toestand van welbevinden, zowel op lichamelijk, mentaal  als op emotioneel vlak.  Van zodra er zich op een of meer van deze niveaus een probleem voordoet,  spreken we van ziek-zijn.  Het beleven van dit ziek-zijn wordt gestuurd door verschillende, uiteenlopende factoren.
 Om te beginnen is er onze 'constitutie', het pakket van lichamelijke en geestelijke eigenschappen dat bepaalt hoe we op onze omgeving en op verschillende invloeden reageren.  Deze constitutie krijgen we gedeeltelijk mee bij onze geboorte - erfelijk - terwijl een ander deel tijdens het leven wordt verworven.  De constitutie bepaalt  mede welke orgaansystemen gevoeliger zijn voor ziekte of welke externe factoren ons systeem meer of minder gaan beïnvloeden.
Een tweede belangrijke factor is de oorzaak van het ziek-zijn, de causale factor.  Zijn we uit balans geraakt door een lichamelijk trauma, door mentale stress, door emotionele problemen of door een combinatie van factoren.
Ten slotte wordt het ziek-zijn beïnvloed door factoren die onze situatie doen verbeteren of nog erger maken.  Dit kunnen bepaalde weersomstandigheden zijn  maar ook voedingsmiddelen, emotionele momentopnamen, perioden van de dag, enz...
Het wordt al snel duidelijk dat ziek-zijn een zeer sterk individueel gebeuren is en dat standaardisatie in deze uit den boze is.
Dit impliceert uiteraard dat de weg naar gezondheid (wat we dan genezing noemen) ook een zeer geïndividualiseerd traject zal moeten zijn.  Er moet rekening gehouden worden met al de factoren die tot het ontstaan van het ziek-zijn hebben bijgedragen.
Homeopathische middelen beschikken over het potentieel  om op deze manier opnieuw tot gezondheid te leiden.  De middelen geven het lichaam als het ware een prikkel om tot genezing over te gaan; ze zijn echter zo specifiek dat bijna voor iedere verschillende situatie van ziek-zijn een middel voorhanden is.  Het is dus mogelijk om elke behandeling zeer specifiek, individueel af te stemmen op het ziek-zijn van de betrokkene.

Elk homeopathisch middel wordt getest op gezonde proefpersonen; zij noteren heel nauwgezet al de symptomen die het middel bij hen teweeg brengt.  Op die manier verkrijgt men van elk middel een 'geneesmiddelbeeld'.  In de praktijk zal geprobeerd worden om bij elk individueel ziek-zijn een middel te vinden met een geneesmiddelbeeld dat zoveel mogelijk overeenstemt met het ziektebeeld - het basisprincipe van de homeopathie is dan ook dat men 'het gelijkende met het gelijkende geneest'.     Door toediening van dat middel zal het lichaam een prikkel tot genezing krijgen die volledig individueel passend is bij het ziek-zijn.  Bij de keuze van dat middel wordt dus rekening gehouden met al de voornoemde factoren die bepalend zijn voor de manier waarop jij je ziek-zijn beleeft. 

Geen opmerkingen: